Osim što su jedan od temeljnih oblika građanske participacije izbori pružaju mogućnost za odlično iskustvo i honorarnu zaradu tijekom održavanja izbora. Riječ je o radu u biračkom odboru za koji se članovima isplaćuje otprilike 300 kuna ovisno o izborima. Jedna od glavnih svrha biračkog odbora je transparentnost izbornog procesa i smanjivanje mogućnosti za korupciju i namještanje glasova putem zakon jasno utvrđuje tko smije kako se formira birački odbor sa ciljem da ga zastupaju građani rayzličitog profila. Prema tome ovakvo iskustvo je naročito korisno za sve koji imaju poljuljano povjerenje u izborni proces. Tijekom rada postaje jasno da su izbori snažan i odlično isplaniran demokratski proces u kojemu nema mjesta za manipuliranje.

Parlamentarni i lokalni izbori

Predsjednici i zamjenici biračkog odbora

Uvjeti i honorar

Predsjednici i zamjenici predsjednika ne smiju biti članovi niti jedne političke stranke, a po mogućnosti trebaju biti pravne struke (prema čl. 69. st. 4. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor). Honorar iznosi cca 400 kuna tj. 500 kuna za biračka mjesta u inozemstvu.

Način prijave

Prijava se predaje općinskom ili gradskom izbornom povjerenstvu pa je potrebno pratiti službena glasila istih. Za prijavu se najčešće se traže podaci poput imena i prezimena, adrese prebivališta, datum rođenja i kontakt broja.

Članovi i zamjenici biračkog odbora

Uvjeti i honorar

Ove pozicije određuju političke stranke. Honorar iznosi cca 400 kuna tj. 500 kuna za biračka mjesta u inozemstvu

Način prijave

Prijava se predaje političkim strankama.

Predsjednički izbori

Uvjeti i honorar

Za razliku od parlamentarnih i lokalnih izbora, za predsjedničke izbore svi članovi odbora moraju biti nestranačke osobe. Tijekom posljednjih predsjedničkih izbora honorar za članove odbora iznosio je 300 kuna, a za predsjednike 330 kuna.

Način prijave

Prijava se predaje općinskom ili gradskom izbornom povjerenstvu pa je potrebno pratiti službena glasila istih. Za prijavu se najčešće se traže podaci poput imena i prezimena, adrese prebivališta, datum rođenja i kontakt broja.

Fun facts:

Na predsjedničkim izborima članovi biračkih odbora uvijek su nestranačke osobe za razliku od drugih izbora poput parlamentarnih i lokalnih gdje se angažiraju stranačke osobe i to pola iz reda vladajućih, a pola iz opozicije

Tijekom parlamentarnih izbora imenuje se 70.000 članova biračkih odbora za 7.000 biračkih mjesta

Birački odbori sastoje se od 10 članova: predsjednika, četiri člana i njihovi zamjenici

Dva člana i zamjenika imenuju većinska i oporbena stranka

Predsjednik i zamjenik predsjednika ne mogu biti stranački ljudi a poželjno je da su pravnici

Odbori pokrivaju i posebna biračka mjesta u kojima mogu glasati birački izvan svojeg izbornog mjesta poput mornara, vojnika, zatvorenika i osoba u ustanovama socijalne skrbi

Za sve članove održava se online edukacije putem stranica državnog izbornog povjerenstva

Facebook Comments