Na izvanrednoj sjednici Hrvatskog sabora izglana je izmjena Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, kojim se zabranjuje prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba za osobne potrebe petardi i redenika kategorije F2. Prema toj izmjeni koja je nastala povijesnog dana 18. prosinca 2020. godine, a koja stupa na snagu 2. siječnja 2021. godine.

Ukratko ovime se potpuno zabranjuje prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba za osobne potrebe petardi i redenika kategorije F2 te posjedovanje petardi i redenika kategorije F3. Do sada sada je bila zabranjena njihova nabava i korištenje.

Na taj način Hrvatska se pridružila ostalim civiliziranim zemljama u EU u kojima su petarde zabranjene: Austrija, Estonija, Finska, Irska, Litva, Nizozemska, Njemačka, Slovenija, Švedska i Švicarska.

Najsretniji u vezi ove promjene su upravo oni koji se o tome ne mogu izraziti: naši kućni ljubimci i sve životinje u prirodi jer već dugi niz godina raspolažemo podacima da pucnjevi i eksplozije izuzetno štete zdravlju životinja. Osim toga petarde su opasne za ljudsku uporabu i imaju negativan utjecaj na okoliš zbog stvaranja otpada te zagađuju atmosferu.

MOŽE SE: Ova promjena je rezultat dugogodišnje borbe i podizanja svijesti od strane udruge Prijatelji životinja!!!

Što činiti dalje?

Pridružite se i vi svojoj najdražoj udruzi i apelirajte na promjene i podizanje svijesti jer očito se može!

Facebook Comments