TUŽILI MINISTARSTVO GOSPODARSTVA I ODRŽIVOG RAZVOJA

Jedna od većih ironija je kada institucija zadužena za održivi razvoj ugrožava održivi razvoj. U scenariju neke crne komedije to bi bio dobar štos ali u današnjoj Hrvatskoj takav scenarij je ostvaren. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja tako već šest godina dozvoljava tvrtki GIRK Kalun spaljivanje toksičnog otpada u Drnišu. Tomislav Ćorić kao famozni horor ministar ne vjeruje u čuvanje zdravlja građana koliko i ne vjeruje u razvoj gospodarstva te kao takav predstavlja savršen kadar za ministarstvo od čijeg naziva je napravio sprdnju.

Drnišani mu nisu ostali dužni. Tužili su ministarstvo Upravnom sudu u Splitu i pobijedili na sporu. Na žalost to još ne znači da su građani sigurni od otrova ali dobili su važnu bitku u ratu za svoje zdravlje. Kako komentira gradonačelnik za portal Tris: “S Kalunom i Ministarstvom “ratujemo” već godinama, i imamo tri spora s njima. Prošli tjedan je, na glavnom ročištu u Splitu, Upravni sud donio presudu kojom su poništene dozvole izdane od Ministarstva zaštite okoliša i energetike, danas Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te štoviše sud nalaže Ministarstvu da Gradu Drnišu podmiri sve sudske troškove. Nije puno, ali veseli, za nas je to satisfakcija.”

Grad je do sada dobio dva spora ali u međuvremenu je TĆ tvrtki Kalun sredio okolišnu dozvolu koja omogućava nastavak rada. Drnišani neće tako lako popustiti i najavljuju borbu do kraja budući da se radi o njihovom zdravlju. A država kojom upravlja klijentelistička struktura naišla je na žestok otopr u gradiću u kojemu su ispod radara i skriveno od očiju javnosti htjeli rješavati toksični otpad putem interesno pogodovane tvrtke. Cijelu priču možete pročitati na neovisnom novinarskom portalu Tris. Ne dajte se građani Drniša jer ste dosadašnjim pobjedama dokazali da SE MOŽE pa samo hrabro nastavite sa borbom!

Facebook Comments