Legendarni MMA borac Mirko Filipović proslavio nas je u čitavom svijetu svojim spektakularnim nastupima i pobjedama kao moderni gladijator. U toj domeni o Mirku nije potrebno puno govoriti jer snimke okršaja, osvojeni naslovi i status kulta ličnosti u zemlji izlazećeg sunca govore i više nego dovoljno. Istovremeno njegova poniznost i poštovanje prema svim drugim borcima, skromno djetinjstvo i odrastanje u teškim uvjetima, smisao za humor, intelekt i načitanost su karakteristike koje su ga istinski približile srcima svih obožavatelja ove najgrublje sportske discipline. Međutim priča o Mirku kao proslavljenom sportašu tek je nastavak na priču o Mirku kao heroju i uzoru u domeni politike.

ZAŠTITNIK JAVNOG DOBRA

Nadimak Cro Crop u slučaju našeg Mirka nije samo još jedan ‘cool’ nadimak kakvim se danas obično kite borci radi svojeg imidža i stjecanja popularnosti. Daleko od toga. Cro Cop je itekako autentičan i zaslužen nadimak koji govori o njegovoj prethodnoj karijeri u ulozi policajca i pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko. Kao takav Mirko je bio istinski zaštitnik javnog dobra u smislu sigurnosti, reda i pravde u našem društvu.

Još davne 2001. godine ministarstvo unutarnjih poslova dodijelilo mu je pojedinačnu godišnju nagradu za “za izuzetne međunarodne sportske uspjehe kroz koje je promicao i Hrvatsku i Ministarstvo unutarnjih poslova, svugdje ističući svoju pripadnost specijalnoj policiji MUP-a, kako na mečevima tako i na press-konferencijama noseći hrvatsku policijsku odoru.“ Mirko u javnosti često navodi kako je ponosan na taj dio svojeg života i kako mu je žao što se zbog fokusiranja na sportsku karijeru nije mogao profesionalno posvetiti policijskom pozivu i završiti policijsku akademiju.

Sa druge strane kao takav Mirko je heroj i uzor policijskim službenicima diljem svijeta i služi kao inspiracija svim nadolazećim generacijama za prihvaćanje ovog svetog poziva u dužnost zaštite javnog dobra. Većina nas pamti samo svoja negativna iskustva sa policijom i pritom zaboravljamo sve pozitivne okolnosti koje uživamo zahvaljujući policiji u smislu zaštite, javnog reda i mira.

SABORSKI ZASTUPNIK SA HIGH KICK REPLIKAMA

Mnogi su već zaboravili da je uz sve navedeno Mirko bio i zastupnik u petom sazivu Hrvatskog sabora kao član one druge političke stranke čije ime ovdje ne spominjemo. To je bilo davne 2003. godine kada je imao tek 29 godina. Mnogi se pitaju što mu je to trebalo, a sam Mirko u javnosti iskazuje pomiješane osjećaje i iskustva po tom pitanju. Ponekad kaže kako je bio mlad i lud i kako mu je žao što se upustio u politiku. Ali ponekad navodi kako je za njega bilo dragocjeno iskustvo. Ono što ga je frustriralo u ulozi zastupnika je nemogućnost da nešto napravi i promijeni sam.

Upravo ovo posljednje je sasvim opravdana frustracija i razlog zašto mnogi od nas imaju pomiješane osjećaje vezane uz politiku u čijem spektru na žalost prevladavaju oni negativni osjećaji. Za razliku od ringa i oktagonskog kaveza u kojima si sam sa svojim protivnikom u političkoj areni demokratskog društva prisiljeni smo djelovati kolektivno. U ringu znamo iz kojeg smjera dolaze udarci, kako se obraniti i kako napasti. U političkoj areni je sve to zamagljeno. U borilačkim vještinama nakon svakog treninga vidimo i osjećamo opipljive rezultate svojeg truda dok se u politici rezultati truda manifestiraju kaotično. Međutim ništa od toga ne znači da je politika inferioran sport u odnosu na MMA. Jednostavno se radi o sasvim drugačijoj vrsti sporta koji zahtjeva drugačije vještine.

Bilo je suludo uopće očekivati da će Mirko kao saborski zastupnik napraviti neki veliki opipljivi pomak ili promjenu. Međutim njegova hrabrost, volja i želja za promjenom motivirali su ga da se osim borbi u ringu sa fizički najjačim i najopasnijim gladijatorima svojeg doba upusti u borbu u areni Hrvatskog sabora sa najkorumpiranijim i prepredenim kriminalcima našeg društva. Istovremeno se hrabro borio na dva sasvim različita fronta koja zahtjevaju dva sasvim različita stila borbe. I kao takav Mirko “Cro Cop” Filipović će vječno služiti kao heroj i uzor ne samo mladim MMA borcima i policajcima nego svima nama koji se borimo za pozitivne promjene u našoj zajednici. U Saboru Mirko nije uspio pronaći zamjenu za svoj slavni lijevi high kick, ali ako se što više nas građana upusti u borbu u bilo kojem kutu političke arene, MOŽEMO i velike su šanse da ćemo otkriti čitav arsenal adekvatnih demokratskih high/middle/low kickova, krošea, aperkata, rušenja i raznih poluga za promjenu.

Right kick freedom left kick justice.

Facebook Comments