Još jedna uspješna pobjeda u ratu privatnih tvrtki protiv državnih parafiskalnih nameta izvojevana je 1.5.2021. godine na Ustavnom sudu. Radi se o ukidanju članaka u Zakonu o Hrvatskom crvenom križu pomoću kojih se silom ubirao postotak prodaje od određene skupine poduzetnika i dodjeljivao toj kontroverznoj organizaciji u zaleđu države.

NA TRŽIŠTU SMO SVI JEDNAKI

Tijekom 2014. i 2015. godine tvrtke Autotrans d.o.o., Croatia Airlines d.d. i Panoramabus d.o.o. kao direktno obuhvaćene nametom pokrenule su prijedlog za ocjenu suglasnosti navedenog zakona s Ustavom Republike Hrvatske. Bilo je potrebno više od 5 godina kako bi Ustavni sud donio presudu tijekom kojih se ubiranje nameta očito nastavilo ali na kraju se borba isplatila. Gotovo ne postoji ljepši dan od Prvog maja za stupanje na snagu zakona (tj. ukidanje djelova istog) koji je gušio poduzetnike te kažnjavao one koji se nisu dali gušiti unatoč tome što bi po ustavu svi trebali imati jednak položaj na tržištu.

Čestitamo borcima tvrtkama koje su kroz ovaj primjer svima dali nadu za daljnju borbu protiv parafiskalnih nameta države i pokazali kako se MOŽE pobijediti pomoću institucionalnih procesa. Suosjećamo se sa svima koji su do sada bili pogođeni zakonom čijoj priči je došao veseli kraj. Više detalja pročitajte na portalu Women in Adria.

Facebook Comments